Då är det snart dax att fiska lax på Faksnes i Surna.

17.05.2016 07:48

Vädret såg bra ut ett tag men nu är det kallt. Det har varit varmt, sedan kallt  och nu säger prognoserna att det skall bli varmt igen. Laxen är kallblodig och vädret bestämmer om det finns lax i polerna på premiären. Så hur skall man göra?

Om vädret är varmt eller kallt bestämmer alltså en del men snösmältning får det också att bli kallt i vattnet. Det säkraste är att några laxar har stiget och samlat sig i polerna, de brukar räcka ca tre dagar efter premiären men sedan är det stopp fram mot Midsommar. Det brukar finnas lax upp till Gulla, vid extrem kyla går laxen inte förbi Pellströmmen och är det extra varmt kan flera laxar ha gått upp till Säter. Vid kyla tar laxen i det djupaste och lugnaste, vid värme står den i mer strömmande vatten. Sex grader i vattnet brukar vara ett gränsvärde, över rör sig storlaxen mer och tar bättre. Över åren har det inte varit någon idé att fiska på premiären före klockan tre på morgonen, men vem kan vänta. Ifjol var det ett mellanlaxår så det skall finnas storlax i år, vilket bådar gott för premiären. Undantag finns alltid och det är det oförutsägbara som gör fisket. Man vet aldrig säkert, men statistiskt är det så här.

Hur gör jag själv då? Jag är på guttetur, laxen är inte allt utan kamratskap och ha det gott är lika viktigt. Det brukat också vara lite trängsel i början så jag tar det lugnt, fiskar när det har lugnat sig. Tänker inte förskjuta dygnet utan sover över natten och ut på morgonen. Kanske jag kommer igång efter frukost, efter kaffe, stekt ägg och bacon på en brödskiva, tjat med gubbarna, etc. Skulle vara förvånad om jag startar innan tio. Då skall jag lägga ut linan för första gången, en av de bästa stunderna på året.