De har det tiofalt igen

18.09.2023 18:30

 

Det är som det är, som farmor sade. Det är ingen idé att gnälla över spilld mjölk. Det borde ha framgått att vi ville ha en anmälan av Statkraft för miljöbrott dag 1, nu har det gått ett år. Det går fortfarande att lämna in en anmälan, lämna in den nu! Den sätter press på Statkraft under förhandlingar och domstolen begär fram det material ni vill ha. I slutänden kan rätten avgöra om ni inte kommer överens, vilket vi tror för Statkraft gnäller när de skiter. Ett domslut är mycket lättare att förhålla sig till, för båda parter. Nu är Surnadal Kommune och Elvalaget nergrävda i mötes- och undersökningsträsket, och inget konkret blir gjort. En anmälan tar er på torra land.

Varför nölar Statkraft om detta, man skulle tro att om de bara betalade så skulle det vara klart? Då skulle Statkraft erkänna att det var deras fel och de vet inte var skadeståndet slutar. Att släppa sedimentet (slam) i Surna är ett pilotprojekt, domen om slamkatastrofen i Surna blir prejudikat (presidens). Eftersom Statkraft har planerar på att släppa sediment i fler älvar kan kostnaden bli stor, ett prejudikat kanske omöjliggör att släppa sediment i fler Nasjonale Laksevassdrag som Surna.

Förutom att lämna in en anmälan om miljöbrott föreslår vi att Surnadal kommun och/eller Elvalaget skriver och berättar vad som sker till andra älvars Elvalag, till kommuner, LVK, etc., så slamkatastrofen blir vida känd i Norge. Resultatet påverkar alltså hela Norge genom presidens. Det känns därför viktigt att andra Elvalag, Kommuner och LVK hjälper Surnadal, de har det tiofalt igen.

 

Detta finns också på: – Det går fortfarande att lämna in en anmälan, lämna in den nu! - driva.no