Hur kom vi fram till dubbla kulminationen?

07.02.2022 13:36

 

Några tycker att vi har tagit i för mycket, t. o. m. häcklar oss för det. De slänger sig med Q50 och annat. Det är riktigt, vi tror inte mycket på sannolikhetskalkyler ( se förra Nyheten).  Ofta ligger byggherren på för att det ska bli så billigt som möjligt, de vill tjäna pengar och tar en chans att katastrofen inte kommer under deras ansvar.

Denna snösäsong har det i Surnadal varit två stycken flommar. De har kulminerat upp mot 700 m3/s vid Skjermo. Signifikant för dessa var att det inte var något överlöp, och det ska vi vara tacksamma för. Dammarna kunde alltså hålla tillbaka tillskottet från Folla på grund av att de var tillräckligt nedtappade. Nedan ser ni en plot från Statkraf, vid den senaste ansökan för Aggregat II, där de visar på Follsjös normala vattennivå. Follsjö är normalt full från mitten på juli till slutet av januari, då det inte finns någon plats för en flom i Folla. Statkraft kan naturligtvis tappa ner dammarna före ett oväder men vi har inte hört att detta sker. Kommunen, försäkringsbolag, etc. kan skriva ett kontrakt med Statkraft om detta.

Hur kom vi då fram till att dalföret ska ta höjd för det dubbla. Folla ger normalt ca 18 m3/s av de 45 m3/s vid Skjermo, ca 40 % från Folla och 60 % från ovan Folla, eller 2/5 från Folla och 3/5 från ovan. De ca 700 m3/s, som den senaste flommen gav vid Skjermo, räknas därför upp med 466 och blir ca 1166 m3/s. De 1400 m3/s som vi gav i den förra Nyheten är alltså för mycket. Å andra sidan är det inte mycket till säkerhetsfaktor, vid en normal faktor på 2 blir det 2300 m3/s.

 

Om vi vore kommunen skulle vi ta fram kartor över en flom på 1200 m3/s vid Skjermo, var går vattennivån i dalföret? Vi skulle basera nybyggande och annat på det. Den globala uppvärmningen stoppar inte och därmed förändringen av vädret, ett väder vi inte sett förr.

 

Det är alltså höga siffror som vi ger för en storflom, om allt går åt helvete. Vi är själva förvånade och vill egentligen inte tro det, är det något fel, kommer det att ske? Ni kan själva avgöra. Vad tror ni?

 

Har ni hört om den Norska och Svenska strutsen?

Den norska och svenska strutsen borrade sina huvuden djupt i sanden. Efter ett tag kom huvudet på den svenska strutsen upp och tittade på sina fjädrar. Den nickade som om att den kommit på något och pickade på den norska strutsen. Efter mycket om och men drog den norska strutsen upp sitt huvud och frågade irriterat, vad är det frågan om. De ser ju oss ända, sade den svenska strutsen. Vår kropp och ben är synliga. Det var tyst ett tag innan den norska strutsen svarade, jag vet inte vad du håller på med men jag borrar efter olja.