Intervju med Djävulens Advokat 220604

04.06.2022 14:08

 

Är du på bättre humör nu, sommaren har kommit.

Kanske det, men i sak har inget ändrats.

Är du fortfarande misstänksam mot Statkraft och att de ska införa minivatten i sommar. De har ju lovat det skriftligen till NVE.

Underlaget till elkablarna mot kontinenten var bara ljug, det visar sig nu. Redan 2016 skrev vi om vad som skulle ske, en gigantisk förmögenhetsförflytning. Man kan importera el från England och exportera till Tyskland, skillnaden i pris är inte stor men huvudsaken är att man kan ha Tyska priser i södra Norge. När kablarna längs Norge är klara kommer Surna att känna av detta. I den kontexten tror jag att Statkraft struntar i minivatten i Rinna och Bulu, och politikerna i Oslo låter det ske.

NU är du väl pessimistisk. OED har sagt att det ska vara minivatten och Statkraft har lovat minivatten från och med i sommar. Statkraft är statligt och vi ska väl lite på våra myndigheter.

Jag har fel om det kommer minivatten.

Jaha, vi kommer väl inte längre. Vad tycker du om premiären?

Det stora är att de renoverar dammarna. Statkraft måste tappa vatten till den nivå de jobbar på. Emellan vid låg konsumtion och inget jobb, som nu över Pingst, sparar de vatten. Kraftverket ska gå som vanligt för det mesta vilket tyder på att det går mycket smältvatten direkt genom damm till kraftverk, dvs. det är kallare vatten än normalt. Det håller tillbaka laxen i Surna. Nu över Pingst när kraftverket står stilla bör laxen i det varmare vattnet stiga lättare och fångas högre upp i Surna. Denna effekt försvinner när turbinen körs igång.

Så fiskarna ska ligga i nu i Pingst, eller när kraftverket står stilla.

Är det inget minivatten i sommar kan det gå mycket illa ovan kraftverket, det förstår var och en.

Jaha, egentligen har du inte ändrat dig något. Ditt förtroende för Statkraft är som vanligt obefintligt.