Kleppen

17.12.2014 11:38

Vet ni vad en klepp är? I dessa tider med ’Catch and Release’ kanske den är bortglömd, när man inte får ha knutar i håvgarnet. Förr brydde man sig inte om ett hål i laxen, den skulle ju på land. Laxen fastade och det gjorde inte så mycket om det gick hål på tarmen. Det är klart att det var estetiskt fel då med och kleppen användes bara när det var en extra svår landningen, en viss fara vid tex en djupbrant, älvförbyggning, etc.

 

Den nya kleppen hade hängt på Faksnes hyttvägg ett tag, kanske två år. Den var gjord av en halv skidstav, av bambu med klarblått överdrag av plast. Det vita plasthandtaget var kvar med läderremmen för att man skulle ha säkert tag. Krokan lyste vass och blank där den avslutade kleppen. En kompetent klepp som hängde redo på hyttväggen om den skulle behövas.

 

Ingebrigt ropade bakom dasset, vid Öyahölen. Då var Öyahölen ett stort djupt hål på kanske sju meter och det stupade brant från älvkanten ner i den. Det fanns bara någon grästuva att stå på vid landning av lax och därför ville Ingebrigt ha hjälp, laxen var stor och inte att leka med. Det föll på min lott att landa laxen och jag fick den nya kleppen i näven. Efter att ha klättrat ner till vattnet var jag redo, även om balanserandet på en grästuva gjorde det hela lite äventyrligt. Läderremmen låg runt min handled och kleppen satt stadigt i handen.

 

Ingebrigt styrde laxen runt förbi flera gånger men jag tyckte att den inte var klar, och Ingebrigt uttryckte ett visst missnöje. Laxen var stor men inte jättestor och jag hörde allvaret i Ingebrigts röst, denne var den största han fått på länge. Laxen kom sakta under Ingebrigts press in mot mig igen och nu var det läge. Den kom perfekt in mot grästuvan och jag drog till, och stod där med det vita plasthandtaget i min hand. Resten av kleppen stod upp ur vattenytan som ett periskop, sakta vickande när laxen simmade bort. Jag fick tag i änden på den blå bambustaven mellan tumme och pekfinger, och kastade laxen upp bland buskarna bakom mig. Måste ha svävat över vattnet av adrenalinet för laxen vägde tretton kg. Hela spektaklet skall finnas på film. Gro, Ingebrigts dotter, har den. 

Ämne: Kleppen

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar