Nattfiske

16.12.2014 17:49

Nattfiske är ett väldigt trevlig fiske, men det finns en del kriterier som bör uppfyllas. Det bör inte bli kallare på natten och därför bör det normalt vara molnigt. Molnen hindrar den varma luften att stiga så att den kalla fjälluften ej kan sjunka ner i dalföret. Kall luft har en dämpande effekt på fisket och om det blir kallare så är det bättre och gå och sova och fiska på morgonen istället. Vattnet bör också vara 8 C eller över. Hölen bör vara en s.k. nattfiskehöl, dvs. att vattnet skall vara väl syresatt av ett fall eller ström före hölen så att laxen sent in i natten och tidigt på morgonen kompenserar för växlingen mellan bottenväxternas konsumtion och produktion av syre. Detta är speciellt utpräglat i klara älvar där det finns ljus för växterna under en längre period på dygnet. Högåta i ”LillGaula” och Advokaten i Surna är två sådana vall. Både fiskar bra på dagen, men det är under natten som man kan göra det extra bra.

 

Bernt och jag fiskade i Högåta och det började bli mörkt. Vi hade inte känt en fisk på hela kvällen och vi började bli trötta och hungriga. Dagsvärmen höll sig dock kvar så vi hade svårt att lämna älven. Det blev så mörk att vi knappt såg varandra och då hände det. Under en timme landade vi flera lax och öring. Många tog vi i baken på varandra för fisken använde oss som stenar i strömmen. Vi såg inte vår egen handflata men det var ett fantastiskt fiske. Det slutade lika snabbt som det började. Efter vart förstod vi hur Högåta och hölen ovanför under fallet fungerade. Under fallet är det väl syresatt men lite stökigt at stå. Högåta är lugnare och ligger ett stryk nedanför fallhölen. Under dagen när växtligheten producerar syre är det mest effektivt att stå i Högåta men under natten är det bättre för fisken att stå under fallet. Det hela är en energibalans mellan att simma och andas för fisken. Och när fisken rör på sig mellan hölorna hugger den.

 

Advokaten har Öraströmmarna mellan sig och Solemshölen. Detta gör den till en god nattfiskehöl. Vattentemperaturen dominerar dock fiskestrategin här. Det kalla konstanta kraftverksvattnet som kommer ut i Solhemshölen gör att temperaturen pendlar runt 8 C på sommaren. När det är under 8 C är det bättre att sova och fiska på dagen, och det är ofta avgörande om det är mulet eller inte. Dimma är det ofta men den tycks inte ha samma dämpande effekt på Advokaten som på hölorna längre ner i älven. Advokaten fiskar ofta bra vid regn eftersom vattnet blir varmare då. När älven går ner blir vattnet kallare igen, samtidigt som den flesta fisken har gått vidare. Det tar ofta några dagar efter flom innan hölen börjar fyllas med fisk igen. Under förhållanden vid rätt temperatur kan det koka av fisk i Advokaten men förhållanden under 8 C medverkar till att fisken ofta vilar djupt i hölen även på natten. Det är på något vis allt eller inget som gäller för Advokaten. När allt stämmer kan Advokaten ge en äventyrlig sport och det är detta som har gett den sitt goda rykte.

 

I Högåta är det i praktiken den sjunkande temperaturen som kan dämpa laxen medan i det kalla kraftverksvattnet i Advokaten bör vattnet vara över 8 C för att laxen skall börja röra på sig. En stigande vattentemperatur förskjuter laxens aktivitetstemperatur till någon grad lägre och en sjunkande temperatur till en högre. Det kan alltså vara så att laxen är mer aktiv vid konstant 9 C i Advokaten än vid en sjunkande temperatur vid 11 C i Högåta. Det är därför viktigt att ta vattentemperaturen vid flera tillfällen.

Ämne: Nattfiske

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar