Om anmälan av Statkraft för slamkatastrofen i Surna hösten 2022

30.03.2024 12:26

 

Det har sänts in tre anmälningar för miljöbrott till polisen om slamkatastrofen i Surna.

Anmeldelse av Statkraft i Surna.pdf (njff.no)

melding.pdf (statsforvalteren.no)

~ 22_01703-40 Anmeldelse 477077_2_1.PDF (trollheimsporten.no)

Alla är insända till polisen i M&R. Den från NJFF ovan är underskriven av Naturvernforbundet, Sabima, Redd Villaksen, Norske Lakseelver, och Norges Jeger- og Fiskerforbund. Statforvaltaren har sänt in en egen och Surnadal kommune och Elveeigarlaget delar på den sista. Alla rekommenderas!

Tillsammans har alltså 8 organisationer anmält Statkraft för miljöbrott. Statkraft hävdar att det var en olycka (ohell), att det inte var medvetet enligt deras plan. Man kan tycka att det inte spelar någon roll om det var en olycka eller inte, de har ju gjort det. Statkrafts advokater kommer att intensivt jobba för att anmälan läggs ner, att det var ohell, att det är så synd om det missuppfattade Statkraft, ekonomi, etc. Vi hoppas att anmälarna bevakar sin anmälan så den blir en sak. Det är alltså långt ifrån slut bara för att anmälan är inlämnad. Det går inte att slappna av.

Från sista stycket i NJFF:s och de andras gemensamma anmälan:

‘Slamutslippet som skjedde i 2022 var en svært alvorlig hendelse med store, negative miljøkonsekvenser for vassdragsnaturen. Saken er av vesentlig prinsipiell betydning, og vi ber derfor påtalemyndigheten om å iverksette etterforskning av Statkraft for forholdene som er omtalt i denne anmeldelsen.’

Saken är alltså inte viktig bara för Surna utan som presidense för om varje damm i Norge ska ha rätt att släppa sediment i älven, rätt att ta död på lax, öring och vassdragsnatur. Statkraft har också förstört utkomst för många och sänkt värdet på fastigheter längs älv och fjord, och Surnadals logo och rykte.