Om en olycklig flom

20.09.2019 06:18

 

Så här sammanfattas vädret:

Det var regn på fredag og noe regn lørdag ettermiddag og kveld. Søndag var det oppholdsvær fram til klokka ca 15.00. Fra kl 16.00 kom det inn tungt regn og vind og det fortsatte gjennom natta til om morgenen da det ble lettere vær. Vi fikk en del snøsmelting i fjellet natt til mandag i tillegg til regnet.

 

Flomförlopp beskrivs av följande Graf 1:

Graf 1. Vattenvolym vid Skjermo under flomförlopp september 2019.

 

Vi kan anta att marken var mättad av regn från fredag och lördag, och på söndagen rann

vatten på överflatan rätt ner i dalföret. Om dammen i Follsjö varit full hade runt 700 m³/s kommit ner i dalföret. Tur i oturen var att flomen kom tidigt i september innan Follsjö hunnit fyllas. Follsjö kunde varit full enligt Graf 2 och katastrofen ett faktum. Detta understryker vikten av att ha rum för vatten i Follsjö.

 

Se: https://www.faksnes.com/news/tva-villkor-for-oed/

 

 

Bild av överloppskant i Follsjö tagen av Fiskeraksjonen på torsdagen efter helgens flom. Det var 110 cm till överlöp. Dammarna höll enligt Statkrafts utsago tillbaka som mest 300 m³/s.  Eftersom takrännans kapacitet är begränsad kan vi anta att det var överlöp i Rinna och Bulu.

 

Graf 2. Fyllnadsgrad av Follsjö enligt Statkrafts ansökan 2016 om Aggregat II. Överlöpskant är på 420 möh, enligt konsesjon från 1962.