Om laxflugor

14.12.2014 18:57

En laxfluga är fantastisk, med alla magiska egenskaper som vi ger den. Den får ofta kanalisera våra fiskedrömmar och är godis för våra ögon, speciellt de som du bundit själv. Skall vi betrakta flugan som något mindre viktigt? Absolut inte! Flugvalet visar om det är stor eller kall älv, tidigt eller sent i säsongen och vilken typ av älv vi fiskar i, ett resultat av de förhållanden som råder. Den bekräftar din fiskestrategi, dvs. vilken typ av fluga, hur och var du tänker föra flugan, själva idén bakom ditt fiske. För sig själv har flugan ingen speciell magi, det är som byggsten i helheten som den är viktig.

 

Det är klart att de olika flugorna ger en extra dimension i flugfisket, en extra magi som gör flugfisket till något mer än de andra fiskesätten. Vi kan binda flugor på vintern och drömma oss till säsongsstart, då vi skall ta den store. Det är inget tvivel om att flugan spelar en stor roll i samvaron på älvstranden.

 

Själv delar jag upp flugorna i typer: i form, storlek och färg. Eftersom jag är en dålig flugbindare och egentligen inte bryr mig om några strån hit och dit så kan man säga att tex. Torsken, Gulefaan, Höstlöv, Rödskägg, och Svarting är olika typer av flugor. De blir lite olika varje gång och något fulare i flugväg lär inte finnas. Med dessa mönster i olika former och storlekar känner jag mig väl rustad för alla älvar. Mer behövs egentligen inte, fast jag har blivit lat på senare år och använder mycket av Ian Bennets ’Black and Yellov’ i Surna och Tweed.  

 

Storleken på flugan är enkel. För tuber är den 9 – 0.5T (vilken lutning det är kan ni fundera på) cm för smålax, där T är vattentemperaturen i C. Flugan skall vara 20% större för mellanlax och 50% större för storlax, om du fiskar i början på juni, slutet på juni eller från mitten på juli. Jag använder tafs 0.45 mm på premiären, 0,40 runt midsommar och 0,35 resten av året för tubfluga. För dubbelkrokade flugor ger temperaturen 10 C storlek nr 4 med tafs 0.35 mm, 12 C nr 6 med 0.3 mm, 14C nr 8 med 0,25 mm och 16C nr 10 med 0.20 mm. Dubbelkroken används från mitten på juli. Vid riktigt höga temperaturer, om jag fiskar i över huvud taget, använder jag enhandsspö med ”low water flies” i de traditionella mönstren som March Brown, Hardy Shrimp, etc. På höstnatten verkar en Svarting i dubbelkrok storlek 6 eller 8 vara standard för honan men en flashig tub på dagen för hannar. Jag har aldrig fått en fisk vid över 18C.

En av mina favoriter: 'Letters to a Salmon Fishers Sons', A H Chaytor, London, John Murray, 1910.

Ämne: Om laxflugor

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar